The Home of The Dubliner

The Home of

The Dubliner

Έχουμε πάρει το όνομά μας από την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι ίσως θα θέλατε να μάθετε λίγα περισσότερα πράγματα για την υπέροχη αυτή πόλη!

Ο Δουβλινέζος είναι κάποιος που γεννήθηκε ή μεγάλωσε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Το Δουβλίνο είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ιρλανδίας, με πληθυσμό πάνω από 1,8 εκατομμύρια κατοίκους. Το όνομα «Δουβλίνο» προέρχεται από το ιρλανδικό “Dubhlinn”, που σημαίνει «μαύρη λίμνη», και συνιστά την ένωση των λέξεων dubh (μαύρος) και linn (λίμνη). Στα σύγχρονα ιρλανδικά αναφέρεται ως «Baile Átha Cliath».

Το Δουβλίνο είναι η πατρίδα της μπύρας Guinness και είναι παγκοσμίως γνωστό για τις παμπ του. Φημίζεται ακόμη για τη φιλική και φιλόξενη διάθεση των κατοίκων του. Το Κολέγιο Τρίνιτυ,, όπου βρίσκεται η περίφημη Βίβλος του Κελλς, ένα σπάνιο εκκλησιαστικό χειρόγραφο του 9ου αιώνα, βρίσκεται επίσης στο Δουβλίνο, όπως άλλωστε και το Phoenix Parkτο μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο στην Ευρώπη. Πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες κατάγονται από το Δουβλίνο, ανάμεσα τους οι U2, η Sinéad O’Connor, ο Bob Geldof και ο Colin Farrell. Όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά καθιστούν το Δουβλίνο διάσημο ανα τον κόσμο. Διαβάστε περισσότερα για μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης!


the-dubliner-pub_Famous-Landmark

ΔΙΑΣΗΜΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στο Δουβλίνο βρίσκονται πολλά αξιοθέατα και μνημεία με ηλικία αρκετών εκατοντάδων χρόνων. Ένα από τα παλαιότερα είναι το Κάστρο του Δουβλίνου, που χρονολογείται στο 1204.

Ένα από τα νεότερα μνημεία είναι ο Οβελίσκος του Δουβλίνου, ή, όπως επίσημα ονομάζεται, «Το Μνημείο του Φωτός». Πρόκειται για έναν ατσάλινο κωνικό οβελίσκο ύψους 121 μέτρων που βρίσκεται σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Δουβλίνου, την οδό Ο’ Κόνελ.

Το Γενικό Ταχυδρομικό Γραφείο, που κι αυτό με τη σειρά του βρίσκεται στο μέσον της οδού Ο’ Κόνελ, είναι ένα από τα εξίσου διάσημα κτίρια της Ιρλανδίας, και μάλιστα διετέλεσε ως το αρχηγείο των επαναστατών στον ιστορικό ξεσηκωμό του 1916, την Εξέγερση του Πάσχα που έθεσε τέλος στην βρετανική κυριαρχία στην Ιρλανδία.

Η γέφυρα Ha’penny, μια παλιά σιδερένια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Liffey, είναι ένα από τα περισσότερο φωτογραφημένα μνημεία στο Δουβλίνο και θεωρείται ως ένα από τα πιο εμβληματικά του αξιοθέατα. Χρονολογείται στο 1816 και ονομάστηκε έτσι γιατί τα διόδια που έπρεπε να καταβάλλει κάποιος για να την διασχίσει ορίζονταν σε μισή πένα (Half Penny).

Εξίσου δημοφιλή αξιοθέατα αποτελούν το μνημείο της Anna Livia, το άγαλμα της Molly Malone, ο καθεδρικός της Εκκλησίας του Χριστού, καθεδρικός του Αγίου Πατρικίου, το Τελωνείο, και το Κτίριο της Βουλής.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Δουβλίνο έχει μια παγκοσμίου φήμης λογοτεχνική παράδοση, έχοντας αναδείξει πολλές διαπρεπείς λογοτεχνικές μορφές, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω και Σάμιουελ Μπέκετ. Άλλοι επιφανείς λογοτέχνες και θεατρικοί συγγραφείς είναι ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Τζόναθαν Σουίφτ και ο δημιουργός του Δράκουλα, Μπράμ Στόκερ. Αναμφισβήτητα όμως, το Δουβλίνο είναι περισσότερο γνωστό ως ο τόπος στον οποίο διαδραματίζονται τα έργα του Τζέημς Τζόυς, κυριότερα ο Οδυσσέας, έργο στο οποίο υπάρχουν σε αφθονία περιγραφές της πόλης και των τοπίων της. Οι Δουβλινέζοι είναι ένα ακόμη έργο του Τζόυς, μια συλλογή διηγημάτων που σκιαγραφεί πρόσωπα και γεγονότα στο Δουβλίνο των αρχών του 20ου αιώνα. Άλλοι εγνωσμένης αξίας δουβλινέζοι συγγραφείς είναι οι J. M. Synge, Seán O’Casey, Brendan Behan, Maeve Binchy, και ο Roddy Doyle. Το 2010 το Δουβλίνο έλαβε από την Ουνέσκο τον τίτλο της «Πόλης της Λογοτεχνίας», τίτλο που κατέχει μόνιμα μαζί με το Εδιμβούργο, τη Μελβούρνη και την πολιτεία της Αϊόβα.

the-dubliner-pub_Culture


the-dubliner-pub_Entertainment

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Η πόλη του Δουβλίνου έχει μια ζωηρή και έντονη νυχτερινή ζωή, χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι είναι μια από τις πιο νεανικές πόλεις της Ευρώπης, με το 50% των κατοίκων της να υπολογίζεται ότι είναι μικρότεροι των 25 ετών. Υπάρχουν πολλές παμπ κατά μήκος του κέντρου της πόλης αλλά η περιοχή που πραγματικά φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της είναι το Temple Bar, νότια του ποταμού Liffey, περιοχή ξακουστή για τα πάρτυ της και ιδαίτερα δημοφιλής ως τουριστικός προορισμός.

Η ζωντανή μουσική δεν λείπει ούτε από τους δρόμους του Δουβλίνου και μάλιστα η πόλη έχει παραγάγει αρκετούς μουσικούς και συγκροτήματα που ακολούθησαν διεθνή καριέρα, όπως οι U2, οι Dubliners, οι Thrills, οι Horslips, οι Boomtown Rats, οι Boyzone, ο Ronan Keating, οι Thin Lizzy, ο Paddy Casey, η Sinéad O’Connor, οι Script και οι My Bloody Valentine.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το Croke Park είναι το μεγαλύτερο αθλητικό στάδιο στην Ιρλανδία και, με χωρητικότητα 84.500 θεατών, το τέταρτο μεγαλύτερο στάδιο στην Ευρώπη. Φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου και hurling, αγώνες ράγκμπι καθώς και εκδηλώσεις μη αθλητικού περιεχομένου, όπως συναυλίες.

Το Δουβλίνο διαθέτει κι άλλες διάσημες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως το γήπεδο ράγκμπι στην οδό Landsdowne, ιπποδρομείο και κυνοδρομείο στο Shelbourne Park και στο Leopardstown, ένα διεθνές γήπεδο μπάσκετ και ένα εθνικό κολυμβητήριο.


the-dubliner-pub_Sport


the-dubliner-pub_Irish-Language

Η ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Παρά το γεγονός ότι η αγγλική είναι η κυρίως ομιλούμενη γλώσσα, η γηγενής ιρλανδική γλώσσα εξακολουθεί να διδάσκεται σε κάθε σχολείο στην Ιρλανδία και υπάρχουν πάνω από 15.000 μαθητές που πηγαίνουν σε κάποιο από τα 31 σχολεία όπου ομιλείται αποκλειστικά και μόνο η ιρλανδική γλώσσα. Μερικές εκφράσεις που μπορείτε να μάθετε στα ιρλανδικά είναι οι εξής:

  • Sláinte! – σημαίνει «Υγεία» στα ιρλανδικά, χρησιμοποιείται όταν πίνουμε, όπως το ‘Cheers’ ή το «Γεια μας!» Προφέρεται ως ‘sloyn-cha’.
  • Dia Dhuit: είναι ένας πολύ κοινός τρόπος να λέμε «Γεια σας» στα ιρλανδικά. Κυριολεκτικά σημαίνει «ο θεός μαζί σας». Προφέρεται ως: jee-ah ghwit
  • Conas atá tú? Σημαίνει «τι κάνεις;» Πείτε το κάπως έτσι: cun-us ah-taw too.
  • Póg Mo Thóin: Μια από τις πρώτες φράσεις που μαθαίνουν οι τουρίστες που επισκέπτονται το Δουβλίνο. Ζητήστε από κάποιο μέλος του προσωπικού μας να σας την εξηγήσει…

Μετά από όλα αυτά σίγουρα θα έχετε διψάσει. Εμπρός λοιπόν, ζητήστε μια Guinness και αναφωνήστε Sláinte!